Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğrencilerimiz Şef Önlüklerini Giydiler

19.11.2018

Üniversitemiz Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ikinci sınıf öğrencileri, Ateşbaz-ı Veli Önlük Giyme Töreni’yle şef önlüklerini giydiler.

Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman, üniversitemizin Cevizli yerleşkesinde düzenlenen programda, Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin aşçısı ve Mevleviliğin önemli isimlerinden Ateşbaz-ı Veli adına düzenlediklerini törende, gastronomi ve mutfak sanatları bölümü öğrencilerimizin beyaz önlük giyeceğini söyledi.

Gastronomi dalında, "3M" olarak adlandırdığı malzeme, maharet ve maneviyat kelimelerinin önemine dikkati çeken Rektörümüz, konuyla ilgili olarak: "Mahareti elde ettikten sonra, helal, sağlıklı ve doğal gıdayla yapacağınız yemeklere birer usta olarak maneviyat da katarsanız, bu yaptığınız yemeği insana sunacağınızı düşünerek, onun şifasına vesile olmasını dileyip severek hazırlarsanız, o yemeğin lezzeti ve güzelliği diğerleriyle kıyaslanmayacak hale gelecektir. Bu nedenle, işin teknik kısmını öğrenmek belki standarttır ama bunu kendi sanatınız haline getirmenin formülü bu 3M'de yatıyor diye inanıyorum." dedi.

Turizm Fakültemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl ise medeniyetin mutfak kültürünü ihya etmenin asıl görevleri olduğunu söyledi.

Toplumların gelenekleriyle bağlarının ancak mutfak kültürleri yok edilerek koparılabileceğini aktaran Bingöl, yaptığı konuşmada: "Osmanlı İmparatorluğu mutfak kültürü imparatorluğudur. 3 kıtaya hükmetmiş ve 3 kıtanın yeme, içme kültürünü ve medeniyetini bir araya getirmiş. Baktığınız zaman Osmanlı, Bizans, Selçuklu gibi birçok uygarlık artık yok ama neleri var? Kültürleri, sanatları… Biz, hala o medeniyetlerin yemeklerini yapıyoruz. Bu demek oluyor ki en önemli işi yapıyoruz. O açıdan çok kısmetlisiniz ve kıymetlisiniz." dedi.

Programda, açılış konuşmalarının ardından öğrencilerimize konuklarımız ve bölüm hocaları tarafından beyaz önlükleri giydirildi.

Konya Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ve Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Cihan'ın da katıldığı törenin ardından, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Vatan Hocamızın moderatörlüğünü yaptığı "Gastronomi Eğitimi ve Çalışma Hayatı" başlıklı panelde Prof. Dr. Salih Kuşluvan, Doç. Dr. Yaşar Birol Sayı ve Yaşar Sekizkardeş öğrencilerimiz ile sektöre dair önemli bilgiler paylaştılar.