Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemizin “Işık ve Sağlık” Bilim Şenliği Etkinlikleri Tamamlandı

16.04.2018

Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Mustafa Saffet Anadolu Lisesi arasında yapılan protokolü çerçevesinde “Işık ve Sağlık” adlı Erasmus++ projesi kapsamında hazırlanan Bilim Şenliği etkinlikleri 12 Nisan 2018 Perşembe günü yapıldı. Etkinliklere Almanya, İtalya, Macaristan ve Hırvatistan’dan gelen eğitmenler ve öğrencilerin yanı sıra Kadıköy Mustafa Saffet Anadolu Lisesi, Atatürk Fen Lisesi, Tenzile Erdoğan İmam Hatip Lisesi ve Maltepe İmam Hatip Lisesi’nde gelen öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Bilim şenliği boyunca 16 adet gösteri deneyi yapılarak yerli ve yabancı orta öğretim öğrencileri, bilimi eğlenceli deneylerle gözlem yapma imkanı elde etmiş oldu.

Etkinliğin başında konuşan Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine CAN, “Eğitimi erken bırakma nedeni ile genç insanların eğitimden uzak kaldığını ve bu problemi aşabilmenin en iyi yolunun ‘eğlenceli deneylerle’ gençlerin ve öğrencilerin bilime ilgilerini arttırmak olduğunu” vurgulayarak çevre, yaşam ve bilim arasındaki ilişkiyi yeni nesillere aktarmanın önemini anlattı.

Açılış konuşmasını yapan Fizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nureddin TÜRKAN ise “Bilimi gösterilerle anlatmanın; bilimi çalışmak, yapmak ve bilimi kavramak kadar önemli olduğuna inanıyorum. Gösteri deneyleri, bilimsel erişim için temel gereçlerdendir” dedi.

Etkinliğin sabahki oturumunda Fizik Mühendisliği öğretim üyelerinden Doç. Dr. Sevda AVCI, içinde yaşadığımız ortamdaki ışığın, elektromanyetik spektrum ve yaşam ile olan bağından ve ilişkisinden bahsetti.

Yine aynı oturumda konuşan Fizik Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin KURT, fizikte bir konu olarak bilinen manyetik alanın ve manyetizmanın dünyamızdaki ve hayatımızın devamındaki önemini güncel örnekler üzerinden anlattı. Doç. Dr. KURT kendi hazırlamış olduğu bir deney aparatı üzerinden manyetizma kavramını anlatarak izleyicilere gösterdi.

Aynı oturumda son olarak konuşan Yrd. Doç. Dr. Semran İPEK ise “Nano Yapı” ve “Nano Boyutlu Ölçeğin” anlamı üzerinde durarak günlük hayattan örnekler verdi.

Bilim Şenliği etkinlikleri, öğlen oturumunda yapılan gösteri deneyleri ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.